vrijdag 16 februari 2018

De grote bonte specht en de huismus


De grote bonte specht:


De grote bonte specht leeft voornamelijk in bomen. De flinke, scherpe snavel wordt onder andere gebruikt om een nestholte uit te hakken (bij voorkeur in berken), om voedsel te zoeken en om contact te maken met soortgenoten. Het voedsel vinden ze  meestal op stammen en takken van bomen, waarbij ze de snavel gebruiken om insecten en larven van insecten uit het hout te lokken. Tijdens de winter zwerven ze wat rond op zoek naar voedsel, eten zaden  van dennen en sparren en bezoeken ook vaak voedertafels.
Bij gevaar of verstoring kruipt de specht achter de stam en blijft bewegingsloos zitten. Vandaar dat je ze ook weinig ziet als je in hun buurt bent. Had ik even mazzel:


De huismus:


De huismus of gewoon ‘mus’ is de bekendste vogel van ons land. Maar de laatste jaren zien we steeds minder huismussen. Ze leven in groepen en bouwen hun nesten graag dicht naast elkaar.Ze nestelen in muurnissen en spleten, op dakbalken, onder dakpannen en in andere holtes, soms echter ook in bomen. In de winter gebruiken ze hun nest als slaapplaats. De meeste gedragingen, zoals eten, verenpoetsen e.d., vindt ook in groepsverband plaats. Ondanks dit groepsverband bestaat er geen pikorde waarbij er een leider is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten