maandag 16 oktober 2017

Bruinrode Heidelibel

De bruinrode heidelibel:


Je vind ze vaak op allerlei stilstaande wateren. Zowel jonge als volwassen dieren verlaten de voortplantingsgebieden en kunnen overal opduiken. Bovendien zwerven bruinrode heidelibellen veel en over grote afstanden.


Even een paar bijzonderheidjes:

Het opvallendste aan de libelle is zijn kop met zijn grote samengestelde ogen, die uit 10.000 tot 50.000 facetjes bestaan. Met deze ogen neemt hij bewegingen waar, het bovenste gedeelte ziet scherp op afstand en het onderste dichtbij. Om licht en donker te kunnen onderscheiden heeft de libel nog drie enkelvoudige ogen. Die functioneren waarschijnlijk als een optisch evenwichtsorgaan. De vervorming van de antennes stelt de libel in staat snelheid te meten. Met de forse monddelen kan een libel hard bijten, maar die gebruikt hij alleen voor het kauwen op insecten.


Zijn vleugels zijn niet met elkaar verbonden, zoals bij veel andere insecten. Hierdoor kunnen de vier vleugels los van elkaar worden aangestuurd en kan de libel opmerkelijke kunsten uithalen, zoals stilstaan in de lucht, verticaal opstijgen en zelfs achteruit vliegen. De vleugelslag is met twintig tot veertig slagen per seconde veel langzamer dan bij andere, kleinere insecten. Desondanks kan hij een snelheid van wel vijftig km per uur halen, wat hem tot het snelst vliegende insect maakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten